Speelterreinen

Waarom een natuurspeelterrein?

– Natuurspeelterreinen zijn uitdagender waardoor kinderen meer buiten spelen en minder kans op overgewicht hebben
– Natuurlijke materialen dagen kinderen meer uit in hun beweging, maar ook in hun fantasie
– Natuur is belangrijk voor de zintuiglijke ontwikkeling
– Avontuurlijker
– Natuurlijk materiaal is multifunctioneel, kan voor alles dienen – een boomstam kan een afrastering zijn, maar kan ook gebruikt worden om overheen te lopen of om op te zitten
– Meer speelmogelijkheden voor minder geld
– Kant en klare speeltoestellen zijn erg duur, voor dat geld kun je meer mogelijkheden creëren met natuurlijke materialen
– Kinderen spelen een fijner en rustiger spel
– Omdat er meer mogelijkheden op zo’n terrein zijn, komen de kinderen minder in elkaars vaarwater
– Kinderen komen in contact met de natuur, direct in hun omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat er een positief verband bestaat tussen ons geestelijke, fysiek en spiritueel welzijn en ons contact met de natuur.

speelplek1
 
speelplek4

Video: Impressie Natuurspeelterrein – Ria Wijngaard

 
speelplek5
 
Kinderen die vroeg met de natuur in contact komen, zijn de natuurbeschermers voor later. Als kinderen worden betrokken bij de aanleg en het onderhoud, wordt er minder snel iets vernield. Het is namelijk “hun” terrein.
In een goed opgebouwd natuurspeelterrein is weinig onderhoud nodig. Door het ruige karakter ziet het er minder netjes uit. Kinderen zullen dat niet erg vinden, er valt voor hen meer te ontdekken en beleven. Volwassenen zullen er misschien aan moeten wennen.

De ideale speelruimte voor kinderen biedt hen de gelegenheid om buiten te spelen, zo veel en gevarieerd als ze maar willen. De ruimte moet interessant en uitdagend zijn voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen en temperament en ze kunnen verschillende spelvormen spelen. Bij het inrichten van een buitenruimte voor kinderen is het van belang om met deze spelvormen rekening te houden, zodat de ruimte het kind uitnodigt deze spelvormen te spelen op het moment dat het kind eraan toe is.

Klik hier voor de uitzending van het jeugdjournaal van vrijdag 3 september 2010 met een leuke reportage over wat je kunt doen met saaie schoolpleinen.