Over Ria Wijngaard

Even voorstellen

Mijn naam is Ria Wijngaard en heb sinds 2002 een eenmansbedrijf als ecologisch hovenier: Natuurlijk Tuinieren Ria Wijngaard. De naam staat voor waar ik voor sta: natuur in de tuin. Ik ontwerp, onderhoud en leg tuinen aan, meestal samen met de tuineigenaar.

Per slot van rekening is het hun tuin, zij moeten zich er thuis voelen en ervan genieten. Als we samenwerken, dan kunnen dingen gemakkelijker uitgelegd worden, zodat de eigenaar het zelf ook kan, maar ook meer en beter betrokken is bij de tuin. Tevens ontstaan er dan vaak allerlei ideeën om uit te gaan voeren.

De laatste jaren leg ik mij toe op het ontwerpen van natuurlijke speelterreinen.

Ria

Opleiding

Ik ben 12 jaar werkzaam geweest in het basisonderwijs, 10 jaar in de kinderopvang, zowel als groepsleidster als leidinggevende. Daarna kwam ik in een burn-out terecht. Tijdens mijn herstelperiode ontdekte ik, dat ik niet meer terug wilde naar de hectiek van leidinggevende.

In 2001 ben ik begonnen met de MBO Hoveniersopleiding in Frederiksoord. Na deze opleiding te hebben afgerond en wetende dat ik ecologisch hovenier wilde worden, heb ik mijn opleiding vervolgd met de opleiding MBO Bos- en Natuurbeheer. Van 2006 t/m 2008 heb ik de opleiding Ecologisch Hovenier gevolgd aan het AOC Terra college.

Vraag en Antwoord

(klik op het pijltje hieronder voor het volledige interview)

Waarom natuurlijk tuinieren?
In de tuin werken was en is mijn passie. Een tuin zo maken dat je het hele jaar door kunt genieten van de tuin is toch geweldig? Een tuin zo maken dat dieren en planten het naar hun zin hebben, dat je altijd met plezier door je tuin loopt, dat er altijd wat te beleven valt, ook als er sneeuw ligt? Een plek van rust en ontspanning en toch spannend – hoe is de tuin morgen, volgende week, volgend jaar? Een tuin is volop in beweging, nooit is iets gelijk aan voorheen, allerlei acties van de natuur of van jou hebben invloed op de tuin. Bijvoorbeeld, zet een schaal met water in je tuin en er komen badderende en waterdrinkende vogels, een egel… Maak een vijver in je tuin en elke keer is het water anders, in beweging bij wind, glinsterend in de zon, stil als het niet waait, weerspiegeling van de omgeving, een drijvend blad, beweging van een kikker of pad, extra dierenleven in de tuin. Een boomstronk in de tuin geeft heel veel leven in de tuin, paddenstoelen, kevertjes, vogels die die weer als voedsel gebruiken, overwinterplekjes voor salamanders en padden.

Wat is er zo anders aan natuurlijk tuinieren? Tuinieren is toch altijd natuurlijk?
Tuinieren is vaak totaal niet natuurlijk. Kijk maar om je heen, al die stenen tuinen, geen dier dat denkt: o, wat een mooi plekkie; ze kunnen er geen voedsel vinden, geen beschutting, geen plek om zich voort te planten. Op dit moment verdwijnen er steeds meer dieren uit onze omgeving, zoals vlinders, bijen, hommels – ja, wat wil je als er geen voedsel meer voorhanden is? Zonder voedsel is er geen leven en dat geldt voor ons als mens ook. Ik maak tuinen waar juist dat dierleven heel belangrijk is, zorg voor schuilplekken voor egels, bijen en vlinders, plekken waar ze voedsel kunnen vinden – dus planten, die voedsel leveren aan de dieren. Een roos met bottels levert in de winter voedsel voor de vogels. Zo schep ik gelegenheden om nesten te kunnen bouwen: dichte struiken en struiken met stekels, zodat katten niet zo gemakkelijk bij het nest kunnen komen. Ik hang nestkastjes op, zodanig, dat er vogels in komen.

Wat doe je allemaal nog meer?
Snoei van fruitbomen en ook natuurlijk snoei van heesters in de tuin, eigenlijk alle voorkomende tuinklussen.
Lezingen en workshops op aanvraag.
Momenteel richt ik mij op het ontwerpen van speelplekken voor kinderen, waar spel en natuur heel dicht bij elkaar liggen. Ik maak graag gebruik van natuurlijke materialen. Doordat ik in het basisonderwijs en de kinderopvang werkzaam ben geweest, weet ik veel over de speelbehoeften van kinderen en welk spel bij welke leeftijd past, wat ik kan verwoorden in mijn ontwerpen.
Ook het begeleiden van het proces van tekening tot speelplek is mogelijk. Geïnteresseerd, maar nog niet overtuigd? Ik kan een boeiende presentatie verzorgen voor leidinggevenden en/of opvoeders.

Moet een plant bij de grondsoort, stand van de zon, vocht en dergelijke passen, of kan iedere plant in iedere tuin op elke plek?
Elke plant heeft zijn eigen plek, een vochtminnende plant moet je niet op een heuvel plaatsen of tegen een muur en andersom geldt dit natuurlijk ook. Een zonminnende plant doet het niet in de schaduw. Het is voor een plant dus van essentieel belang waar deze in de tuin komt te staan. In de natuur staat elke plant op de plaats waar deze het beste gedijt, dit probeer ik ook in tuinen te verwezenlijken.

Waarom zou ik dieren in mijn tuin willen?
Dieren zorgen voor leven in de tuin, het hele jaar door, denk aan de vogels in de winter – wat is er leuker dan bijvoorbeeld een egel in je tuin? Elke avond in de schemering maakt hij zijn rondje in de tuin en geeft jou de kans hem te observeren en hij trekt zich niets van jou aan.

Hoe gaan we beginnen?
Het eerste gesprek bij de klant thuis is vrijblijvend, tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen en kan ik u vertellen wat de kosten van een ontwerp voor uw tuin zijn. We kunnen dan meteen zien of het klikt tussen ons.

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de tuin, of het alleen om een ontwerp gaat of dat er een beplantingsplan en/of begroting bij moet komen, etcetera.